Rendhagyó megemlékezés és díjátadó

Az idei nemzeti összetartozás napját és a megemlékezéseket még ugyan beárnyékolja a járvány, de egyre inkább úgy tűnik, hamarosan megszabadulunk tőle. MIndenesetre sem 2020-ban, sem 2021-ben nem tudtuk hagyományos keretek között megtartani a Teleki Pál-érdemérmek átadásával egybekötött Teleki-Trianon emlékezésünket. Ezért a tavalyi és az idei év kitüntetettjei sem vehették még át – egyelőre – elismerésüket.

Alapítványunk kuratóriuma azonban még áprilisban úgy döntött, hogy június 4-én sajtótájékoztatóval egybekötött, rendhagyó díjátadót tartunk. A díjátadó rendhagyó voltát az adta, hogy ezennel nem a Teleki-érdemérmeket adtuk át, hanem egy rendkívüli Bethlen Gábor-díjat, alapítványunk kezdeményezőjének és kurátorának: Bakos Istvánnak.

A díjátadó előtti kuratóriumi ülésen a legfontosabb kérdéseket megvitattuk, majd 10 órától a sajtó jelenlétében, Lezsák Sándor országházi alalenöki irodájában rövid megemlékezést tartottunk. A megemlékezést Lezsák Sándor vezette, aki bevezető beszédében kiemelte: a Trianon előtti Magyarország egyik csúcsteljesítménye az eseménynek helyt adó Országház. A Trianon utáni talpraállást annak is köszönhette az ország, hogy a 4T rendszerét valósította meg: a tőke, technológia, tudomány és tehetség előtérbe helyezésével. A világháború utáni 3T rendszere ettől merőben eltért és ellenséges közeget teremtett a nemzetben gondolkodók számára. Ebben a közegben azonban mégis akadtak olyan személyek (lásd Bakos István), akik dacolva a hatalmi politikával, saját munkásságukat a nemzetépítés szolgálatába állították.

Lezsák Sándor. Fotó: Pólya-Pető Dávid

Lezsák Sándor kuratóriumi elnök ezután Bíró Zoltánt kérte föl, hogy június 4-e kapcsán mondjon néhány gondolatot a megjelenteknek. Bíró Zoltán Henri Pozzi könyveire hivatkozva fontosnak tartotta kiemelni, hogy szükséges megkülönböztetni a franciákat a francia politikusoktól, az angolokat az angol politikusoktól és így tovább. A Trianonban elkövetett nemzetgyilkossági kísérletet ugyanis nem a győztes államok népei, hanem azok vezetői vitték végbe. A békediktátum ráadásul egyáltalán nem teremtett békét, így azt nem csak a vesztes fél, de a győztes államok társadalmának és politikai rétegének többsége sem fogadta el. Kiemelte ugyanakkor, hogy nem csak az óriási hibát elkövető győzteseknek, de nekünk, magyaroknak is tanulnunk kell a történtekből és bizalommal tekinteni a jövő felé.

Bíró Zoltán Henri Pozzi kötetével. Fotó: Pólya-Pető Dávid

Ezt követően Házi Balázs tartotta meg méltató beszédét, melyben Bakos István lelkes szervezőmunkáját, kapcsolatteremtő képességét és lankadatlan nemzetszolgálatát emelte ki. Megítélése szerint az ő közreműködése és lelkesedése nélkül a Bethlen Gábor Alapítvány létre sem jött volna, de sok más intézmény – köztük a Hitel folyóirat, vagy az MDF – sorsa is másként, sivárabban alakult volna. Beszéde végén külön köszönetet mondott a díjazottnak, hogy őt és a hozzá hasonló fiatalokat is nemes feladattal bízta meg, miszerint a haza szolgálatába állva munkálkodjanak.

Házi Balázs. Fotó: Pólya-Pető Dávid

Bakos István ezután átvette a díját és az oklevelet Lezsák Sándortól és Bíró Zoltántól, de a kuratórium minden tagja személyesen gratulált neki. Zárásként Lezsák Sándor kiemelte: a trianoni békediktátum megkísérelte ugyan ellehetetleníteni, tönkretenni nemzetünket, de mi, a világon élő magyarok vagyunk a bizonyíték rá, hogy ez nem sikerült!

Bakos István, Bíró Zoltán és Lezsák Sándor. Fotó: Pólya-Pető Dávid
Bakos-Istvan-meltatasa

4 hozzászólás a(z) “Rendhagyó megemlékezés és díjátadó” bejegyzéshez

 1. Nagy örömmel olvastam a tudósítást Bakos István kitüntetéséről. Sajnálom, hogy nem tette lehetővé a Kuratórium, hogy ott legyek ezen a felemelő eseményen, noha – mint a tudóstásban olvasom – az átadás a sajtó jelenlétében történt.. Ezt is fájlalom, mert én vagyok talán az egyetlen hazai újságíró, aki minden évben részletes tudósítást vagy riportot készít a Bethlen Gábor-díj átadásáról, valamint interjút a kitüntetettel.
  További értékes munkát kívánok a Kuratóriumnak a magyarság javára!
  Cservenka Judit
  .

 2. Gratulálok, kedves Pistám, egykori egyetemista társam, ehhez a rangos díjhoz! Egy külhoni világból köszöntelek, de a sors valahogy mindig párhuzamba rendezte utainkat, kezdve az Eötvös Kollégiumtól a Magyarok Világszövetségéig, amelynek évtizedekkel ezelőtt főtitkára voltál, és segítettél, amikor a legnagyobb példányszámú délvidéki magyar újság főszerkesztőjeként támadások értek. Megtanultuk mindketten Czine Mihálytól, hogy mindig át kell látnunk az országhatárokon, a nemzetnek pedig soha nem is voltak, ma pedig végképp nincsenek határai. Így aztán kísérhettem nemzetépítő tevékenységedet a Kollégiumban, a Világszövetségben, amelyen boldog emlékezetű Csoóri Sándor találkozót hozott létre a világ minden részén működő főszerkesztők számára Zalakaroson, hogy mind megismerhettük egymást. Nevedhez főződik az Alapítvány létrehozása, amelynek díjkiosztó ünnepi ülésein évről évre találkoztunk, csakúgy, mint a lakitelki eseményeken, Lezsák Sándor nagyszerű rendezvényein. Örülök neki, hogy a CZINE MIHÁLY SZELLEMI ÖRÖKSÉGE című igen népes online csoportomban kívánhatok Neked jó egészséget további nemzetépítő munkádhoz, mert — hidd el! — bármennyire vagyok immár magam is magyar állampolgár, nagyon jólesik tapasztalnom a külhoniakkal való törődést. Jó tudnom, hogy vannak emberek, mind többen vannak, akik egy-egy kézszorítással jelzik nekik, hogy elválaszthatatlanul összetartozunk.

 3. Gratulálok a Bethlen Gábor-díjhoz, az alapítván kezdeményezőjének és kurátorának, kiemelve a lelkes szervezőmunkát, kapcsolatteremtő képességed és lankadatlan nemzetszolgálatot amiért fáradoztál. Sajnáljuk, hogy személyesen nem lehettünk jelen a jeles eseményen, de lélekben veled voltunk.
  Köszönjük figyelmességedet , amivel közben bennünket részesítettél.
  Barátsággal,
  Hódi Sándor és Éve

 4. Drága Pista! 52 éve csodálom a kis- és nagy közösségekért végzett fáradhatatlan, áldozatos, hatékony tevékenységedet. Szívből gratulálunk! Minden díjat megérdemelnél! További aktivitást, egészséget kívánunk, sok szeretettel üdvözlünk Benneteket: Bándli Magdi, Fadgyas Lóri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .